Tuesday, 9 December 2014

Cerpen Cinta - MR. Secret Admire

   Bukan mudah untuk menerima seseorang untuk menjadi pendamping hidup.
Pabila hati pernah dikecewakan, betapa sukar untuk mempercayai mana-mana lelaki yang hadir dalam hidup ini. Diri sendiri mula takut dengan
perkataan cinta. Itulah yang sedang dialami oleh seorang gadis berumur
19 tahun. Umur yang terlalu muda untuk mengenali apa itu cinta.
   Khalisah Sarah, menjadi seorang yang tabah disamping semangat rakan-rakannya apabila pada suatu hari, martabatnya seorang wanita muslimah
tercalar. Dengan semangat rakan-rakannya jualah hatinya tabah mengharungi 
dugaan hati yang terluka dan mencuba bangkit dari kekecewaan.
   “Lisa, kumbang bukan sekuntum. Lupakan sajalah lelaki tak
guna, dia siapa nak kutuk kita orang perempuan!” kata salah seorang
 rakannya, Siti Nur.
   “Woi! Tunggang-langgang perpatah kau!” tegur rakannya yang lain, Farisya.
Mereka berborak melalui talian Whatsapp.
   “Sempat lagi korang melawak ye? Aku tengah sedih ni.” 
ujar Lisa. Dia tergelak juga membaca mesej rakan-rakannya yang entah
 apa-apa itu.
   “Sebab kau sedihlah kita orang buat lawak. Cuba terima kasih sikit.” 
ujar Airisyaah pula.
   “Fine, thank you korang. sayang korang ketat-ketat. 
Koranglah kawan di kala susah dan senang.” akur Lisa.
   “Sama-sama Lisa. Kita orang pun sayang kau juga.” ujar Siti Nur.
Rasanya kalau depan-depan memang dia dah peluk rakan-rakannya itu.
Tapi sayang itu hanyalah mesej biasa.
**********
   “Anak akak memang betul-betul serious ya sampai masuk yang ni tiga kali 
datang meminang.” ujar mama Lisa. Lisa hanya memasang telinga di tepi 
tangga rumahnya.
   “Nak buat macam mana. Anak akak memang betul-betul berkenanlah 
dengan bunga dekat taman ni. Saya faham, Lisa masih muda. Saya juga
faham kalau Lisa menolak. Saya ni menjalankan tanggungjawab saya sebagai
ibunya. Saya nak tengok anak saya bahagia. Itu sahaja.” ujar ibu si jejaka misteri.
   “Saya minta maaf banyak-banyak kak. Kalau betul anak akak memang
berkenan sangat dengan anak saya tu. Bagilah dia masa.” ujar mama Lisa
lalu dia menulis sesuatu atas sekeping kertas.
“Ini nombor telefon saya.Yang bawah tu nombor telefon anak dara saya.
Saranan saya biarlah anak akak tu bercakap dengan anak saya. Biar dia 
yang pujuk. Budak sekarang ni kak bukan macam dulu. Tak kisah kena
 jodohkan. Nombor telefon saya tu akak simpan. Tak payahlah susah-susah akak datang. Hanya telefon saja. Akak jauh sangat. Kesian akak
berulang-alik. Dah tiga kali pun.” terang mama Lisa. 
   “Terima kasih. Bagus juga idea tu. Ha tak apa, lepas ni biar anak saya 
tu mengurat anak awak. Pandai-pandailah dia. Kita orang tua ni mendoakan
yang baik-baik je. Ya tak?”
Mereka sama-sama tergelak. Tidak lama kemudian keluarga si jejaka misteri 
itu beredar. Mungkin pulang ke rumah anaknya ataupun terus pulang ke Melaka.
**********
   “Korang tengah buat apa tu? Aku nak bercerita ni. Muncul lah semua!” mesej 
pertama yang dihantar oleh Lisa di dalam groupnya. Dia ingin berkongsi cerita 
dan meminta pendapat.
   “Ada apa Lisa ku sayang. Ceritalah, kami dengar saja ni.” balas Farisya.
   “Ada orang pinang aku tadi.” ujar Lisa.
   “Ye je kau.” balas Farisya lagi.
   “Aku seriuslah. Buat apa main-main.” balas Lisa pula.
   “What? Kau dipinang? Bestnya!” sampuk Siti Nur pula. Lisa hanya tersenyum berat.
   “Yela makcik! Aku dipinang orang. Sedihnya! Siapa ya yang pinang aku tu.
Aku tak kenal langsung. Dah tiga kali dia datang.” luah Lisa.
   “Pergh! Tiga kali siut. Jealousnya! Aku pun nak juga dipinang. Abang sado!”
ujar si Farisya. Dah mula dah perangai gatal dia.
   “Tak habis-habis dengan abang Sado kau!” gurau Lisa.
Sememangnya dia sudah masak dengan perangai rakannya yang seorang ni.
Kuat berimpian, berimaginasi dan berangan.
   Namun perbualannya terhenti apabila telefonnya berdering menandakan ada
panggilan masuk. Namun nombor yang tertera adalah nombor yang tidak
dikenali. Siapa yang menelefonnya?
**********
   “Assalamualaikum.” pemanggil misteri itu memberi salam apabila panggilannya
diangkat.
   “Waalaikumsalam. Siapa ni?” tanya Lisa.
   “Saya Raziq.” jawab pemanggil misteri itu.
“Raziq? Raziq mana ya?” tanya Lisa. Dia sememangnya tiada kenalan yang
bernama Raziq.
   “Yang pinang awak tadi.” ujar si pemanggil. Lisa terdiam. Tiba-tiba dia
tidak tahu hendak menjawab apa.
   “Hello! Ada orang tak ni?” tegur si pemanggil bila mendapati talian tiba-tiba
senyap.
   “Erghh! ada-ada.” jawab Lisa gugup.
   “Kenapa tolak? Dah tiga kali saya pinang awak. Awak tetap tolak.”
   “Ha? Ermmm, tak ready lagi la.”
   “Yeke tak ready?” tanya si pemanggil. Lisa diam. Tak tahu apa yang perlu
diperkatakan.
   “Hello…” panggil si pemanggil lagi.
   “Ermmm…” hanya itu yang Lisa mampu keluarkan. Dia masih lagi terkejut
dan malu sedikit.
   “Tak apalah. Take your time. Saya tunggu awak…” ujar si pemanggil.
Bunyinya seperti serius.
   “Ha?” tanya Lisa. Bukan dia tidak mendengar namun dia terasa ibarat 
mimpi. Masakan baru patah hati tetapi sudah ada yang muncul cuba menawan
hatinya.
   “Dengar tak?” tanya si pemanggil.
   “Erghh, dengar-dengar” ujar Lisa namun tiba-tiba talian terputus. Agak hampa
tapi steady sajalah.
   Lisa kembali berborak dengan rakan-rakannya. Dia juga bercerita bahawa jejaka
misteri yang datang meminangnya tadi menelefonnya.
   “Seriouslah,! Wah! Dia cakap apa je beb? Nama dia apa?” tanya Siti Nur
bertalu-talu.
   “Nama dia Raziq.” balas Lisa. Namun tak sempat membalasnya lagi kerana
jejaka misteri itu menelefon kembali.
   “Assalamualaikum. Hai.” ujar lelaki misteri tu yang dikenali dengan nama
Raziq.
   “Waalaikumsalam. Hai.” Balas Lisa senada.
   “Hai, nama saya Raziq Huzaimy bin Rizman. Umur 27 tahun. I have my
own bisnes. Saya asal Melaka and menetap dekat Kulai. Saya anak tunggal and 
ada apa-apa lagi yang awak nak tahu?” ujar Raziq memperkenalkan
dirinya. Mungkin sedar yang Lisa tidak mengenali dirinya langsung. Lisa
tersenyum sikit saja walaupun si Raziq takkan nampak pun apa yang dia lakukan.
   “Tak ada.” jawab Lisa lurus. Sebenarnya tak tahu nak tanya apa.
   “Saya dah perhatikan awak sejak dua tahun yang lalu.” ujar Raziq. 
Lisa agak terkejut. Dua tahun yang lalu bererti dia berumur 17 tahun dan masih di
tingkatan 5 juga masih bersekolah asrama.
   “Saya terserempak dengan awak masa awak baru balik dari asrama.” ujar Raziq
lagi. Lisa terkedu. Jadi selama dua tahun dia diperhatikan? Terasakan mamat ini
psikolah pula.
   “Kenapa dok perhatikan saya?” tanya Lisa. Masih bingung dengan apa yang 
diperkatakan oleh Raziq sebentar tadi.
    “Sebab, saya Raziq Huzaimy bin Rizman dengan seikhlas hati ingin 
menyunting awak Khalisah Sarah binti Khairuddin sebagai isteri saya yang sentiasa 
berada di samping saya, memberi kekuatan kepada saya dan melengkapi hidup
saya.” jawab Raziq. Lisa terkedu lagi.
   “Kenapa saya? Saya tak kenal awak.” ujar Lisa memberi pendapat. Apabila  difikirkan, takkanlah nak berkahwin dengan orang yang langsung dia tidak kenal.
   “Tak apalah awak. Saya faham. Take your time. Fikir semasak-masaknya.
Saya taknak paksa. Secara jujurnya, saya memang sukakan awak sejak saya
terserempak dengan awak yang baru je balik dari asrama. Tapi awak tak nampak 
saya sebab awak jalan menunduk saja. Selepas itu saya sentiasa mengikuti 
perkembangan awak sehingga ke hari ini.” terang Raziq. Lisa semakin keliru dan 
terkedu. Siapa dia ni. Nama pun tak pernah dengar walhal sudah hampir enam 
tahun dia duduk di taman tersebut.
   Baru sahaja dia ingin bersuara, talian termati lagi. Lisa mengeluh dan pelik. 
Tak ada line ke sampai terputus-putus ni? Ke sengaja matikan? detik hati kecil 
Lisa.
   Dia kembali membaca mesej group rakan-rakannya. Dah seratus lebih! 
Apa yang dibincangkan? Macam-macam. Pasal kahwin, pasal makanan pun ada. 
Lisa membaca mesej rakan-rakannya yang adakalanya membuat dia tergelak
sendirian.
   “Terimalah. Please! Nama Raziq? Sedap nama tu.” mesej yang dihantar 
oleh Farisya.
   “Lisa, sepatutnya kau tanya macam mana dia boleh kenal kau and kenapa 
dia suka kau?” mesej daripada Airisyaah pula.
   Lalu mereka bercerita tentang guru di PLKN lah. tentang kek pisang lah. 
Memang tergelak habis Lisa dibuatnya.
   “Lisa, ajaklah dia datang rumah. kenal-kenal dengan kau.” ujar si Farisya.
   “Lisa dah ada orang baru ke?” tanya Jivina
   “Hai guys! Takutlah, suara dia serious sangat!” Lisa membalas mesej 
rakan-rakannya.
   “Laki tu gedik siak! Nak sembunyi-sembunyi bagai! Ingat orang nak ke kalau 
tak kenal!” balas Airisyaah agak beremosi seperti dia yang mahu menikah.
   “Amboi marah betul Cha?” tanya Farisya.
   “Hehehe. Tak adalah. Geram saja.”
   “Lisa, cuba kau check dia ada wechat or whatsapp ke? kau kan dah dapat 
nombor telefon dia. Tak pun ajak dia keluar and kenal-kenal. Bawa adik 
kau ataupun mak kau sebagai langkah berjaga-jaga.” nasihat Dhiya Nafisyah.
   “Lisa, I think kan, dia tu Ok, sedap mata memandang, Nak cakap garang 
taklah garang tapi tegas, sayang kau, kuat cemburu sikit, Tak banyak cakap, 
Orangnya maybe sawo matang atau kuning langsat. Itu firaat aku lah.” 
terang Siti Nur. Lisa berfikir sejenak. Mungkin kata-kata Siti Nur boleh 
dipertimbangkan.
   “Itu taste kau Siti.” ujar Farisya mmbalas kata-kata Siti Nur.
   “Aku cakap firasat. Kau tahu firasat ke tidak? Bukan taste aku ok.” 
bidas Siti Nur.
   “Aku rasa dia cintakan kau sungguh-sungguhlah Lisa.” ujar Farisya pula.
   “Baik kau dengar cakap Siti ni Lisa. Dia ni kalau cakap boleh jadi.” ujar 
Dhiya Nafisyah.
   “Nama dia Raziq Huzaimy bin Rizman. Umur 27 tahun. Ada bisnes sendiri.” 
Lisa berkongsi maklumat yang dia dapat.
   “27? Tua lah tapi ada bisnes sendiri kira oklah.” ujar Jivina.
   “Dia anak tunggal” ujar Lisa lagi. Namun belum habis dia berkongsi cerita, 
Raziq Huzaimy kembali menghubunginya. Tanpa fikir panjang Lisa terus 
menjawab panggilan tersebut.
   “Assalamualaikum.” Raziq memberi salam.
   “Waalaikumsalam.” jawab Lisa biasa.
   “Awak nak tahu apa-apa lagi? Tanyalah. Mungkin dengan cara ni awak 
boleh tahu apa yang awak tak tahu.”
   “Erghh, Ok. Kalau saya nak jumpa awak boleh tak?” tanya Lisa cuba memberanikan 
diri. Belagak! Dah tahu pemalu bagai nak rak! Boleh buat permintaan gila. Memang matilah kau Lisa.
“Bukan saya taknak jumpa awak. Tapi saya tahu awak ni cakap je lebih 
buatnya tidak kna?” jawab Raziq. Lisa termalu sendiri. Terkena batang hidungnya. 
‘Lelaki ni memang betul-betul dah kenal aku lah kan. Sampai perngai aku pun 
dia tahu’ desis hati Lisa.
   “Kalau nak berjumpa, biar saya datang rumah awak. Berjumpa depan family 
lagi bagus. Tak payahlah nak berdating-dating dekat mana-mana. Rumah 
awak pun jadilah.” sambungnya lagi. Lisa tersenyum kecil.’Not bad mamat 
ni. Bagus.’ detik hati Lisa lagi.
   “Macam mana awak boleh kenal saya dan selidik latar belakang saya?” 
tanya Lisa. Dia perlu tahu hal ini. Bahaya apa bila ada orang mengekori kita 
ke mana kita pergi. Takut seyh!
   “ Baiklah. Saya mula cerita ok.” ujar Raziq. Lisa mengangguk lalu 
mengetuk kepalanya apabila menyedari yang Raziq tak nampak pun
 dia menganggukkan kepala.
   “Ok!” jawab Lisa.
   “Saya terselisih dengan awak sewaktu saya nak jumpa kawan saya. 
Hari jumaat, 9 febuari 2012. Waktu tu saya nampak awak penat sangat. 
Yalah orang baru balik dari asrama, naik bas pula tu, kesian saya tengok awak. 
Tapi, seriously awak memang cute time tu. Jalan tunduk-tunduk kan?” 
Raziq memulakan cerita. Lisa pula setia mendengar.
   “Macam mana awak tahu saya sekolah asrama?” tanya Lisa. Yalah, 
takkan baru saja terselisih dah tahu sekolah asrama? Mana tahu baru balik 
kerja ke?"
   “Awak pakai tudung sekolah siap berlencana sekolah. Baju pula baju 
batik sekolah asrama. Say tahulah, saya pun pernah sekolah asrama juga.” 
jawab Raziq. Lisa tersenyum. Lupa pasal tudung sekolah.
    “Pada mulanya saya biarkan saja. Mungkin kebetulan. Tapi bila tiga kali 
saya terserempak dengan awak, saya macam rasa something wrong dalam 
hati saya. Saya suka tengok awak. And saya beranikan dirisaya ikut awak 
dari belakang sampai awak tiba di rumah. Bila dah tahu saja rumah awak. 
Memang dalam hati saya dah lega sebab satu masa nanti saya boleh hantar 
rombongan merisik awak.” cerita Raziq lagi.
   ‘Berani dia ikut aku!’ marah Lisa tapi hanya di dalam hati. Tak dapat 
diluahkan.
   “But, saya tak gelojoh hari ni tahu rumah awak esok saya hantar rombongan. 
Saya perlu selidik awak. So saya tengok awak dari jauh. Saya selalu 
anggarkan tarikh awak balik rumah dari asrama. Then kalau saya tengah 
jogging, saya nampak awak tengah sidai baju and sapu laman rumah. Waktu 
saya tengok awak macam rajin tapi taknak lah puji awal-awal sebab takut kena 
paksa ke. Tapi bila cuti panjang, saya tengok awak buat semua tu hampir setiap 
hari. So hati saya pun terpujilah.” panjang cerita Raziq. Lisa hanya mendengar 
tanpa menyampuk. Kadang-kadang dia ternguap juga.
   “Pernah satu hari tu saya ada tanya budak-budak dekat situ nama awak. 
Adalah budak tu bagitahu, tapi saya dah tak ingat siapa budak tu.” sambung 
Raziq lagi.
   “Ok teruskan.” ujar Lisa.
   “Tahun lepas, tiga bulan pertama awak tak balik-balik rumah. Saya 
tunggu. Ingatkan awak dah masuk collage ke apa ke. Rupa-rupanya masuk PLKN. 
Tapi memang saya gelak bila tengok awak lepas tiga bulan. Muka terbakar 
ya cik kak?” ujar Raziq. Lisa tergelak tapi tidak kedengaran.
   “Biasalah, orang berpanas di tepi pantai.” balas Lisa. Selamba tapi serius.
   “Paling saya gembira bila awak melanjutkan pelajaran dekat sekolah menengah  
dekat Kulai. Setiap pagi saya perhatikan awak pergi sekolah. Kadang-kadang 
nampak semangat. Kadang-kadang nampak lemah. Andai waktu tu saya 
rapat dengan awak, saya akan bagi kata-kata semangat untuk awak.” cerita Raziq. 
Dia mengambil nafas seketika. Panjang betul cerita ni.
   “Kebetulan, saya ada kawan dekat sekolah tu. Seorang guru dan orangnya 
adalah rahsia. Maklumat tentang diri awak saya dapat daripada dia.” cerita Raziq. 
Lisa sudah mula mengantuk tapi dikuatkan jua matanya agar mendengar cerita 
ini sampai tamat.
   “Entah kenapa tahun ni tergerak hati saya untuk pinang awak walaupun saya 
tahu yang awak akan menolak. Maklumlah, awak masih remaja, 
tak mungkin terfikir untuk kahwin awal and tekaan saya sangat tepat bila awak 
tolak pinangan saya mentah-mentah. Awak tahu. Saya hampa sangat tapi saya 
try untuk kali kedua pun kena tolak. Saya bersabar saja. Sampailah kali ketiga 
saya datang pinang awak semula pun kena tolak. Nasib baiklah ibu saya tak 
membebel. Dia pelik juga tapi dia sentiasa ok!” cerita Raziq terhenti seketika 
apabila Lisa mengemukakan soalan.
   “Kenapa awak masih tunggu saya? Kenapa tak cari yang lain? Kalau satu hari 
nanti saya jatuh hati dekat someone macam mana? Hati saya masih muda dan 
hati belum tetap.” tanya Lisa bertalu-talu. Dengan tenang Raziq menjawab.
   “Entahlah, saya sebenarnya seorang yang susah nak jatuh hati. Seriously. 
Saya tak tahu awak guna ilmu apa sampai saya angau macam ni.” jawab Raziq  tenang. Tiada sikit pun gementar seolah-olah membaca skrip.
   “Saya tak percaya lah. Serious saya cakap saya tiada langsung daya tarikan. 
Apa yang istimewanya saya?” tanya Lisa lagi.
   “ Awak takkan tahu nilai diri sendiri.Orang lain yang menilai awak. Jangan 
rendah sangat. Siapa kata awak tak ada daya tarikan? Saya yang tertarik dengan 
awak ni bukan satu tarikan ke?” tanya Raziq kembali. Lisa terkedu tiba-tiba. 
Matang betul percakapan mamat ni. Mana tak matang, umur dah 27 tahun kot.
   “Saya tak boleh lupakan awak. Itu yang saya boleh katakan. Saya akan 
tunggu awak. Ambillah seberapa banyak masa yang awak nak untuk berfikir 
semasak-masaknya. Saya tahu awak belum lagi bersedia. Umur awak 
pun masih muda, nak study,nak capai cita-cita. Tetapi saya nak awak tahu, 
ada orang yang masih menunggu awak disini. Hati saya telah pun awak takluki. 
Izinkan pula saya untuk takluki hati awak.” ujar Raziq namun belum pun sempat 
Lisa membalas kata-kata Raziq, talian sudah pun terputus.
   “Mati lagi!” ujar Lisa sendirian. “Betul ke tadi? Ke aku tengah mimpi?” 
ujar Lisa lagi sambil mencubit dan menampar pipinya. Tapi terasa sakit. Itu 
bermakna dia tidak bermimpi.
   “Ya Allah, aku rasa macam mimpi saja.” Ujar Lisa sendirian.
   Kemudian dia sambung bermain mesej bersama rakan-rakannya dan bercerita 
apabila rakan-rakannya suruh dia bercerita
**********
Tiga bulan kemudian
   Raziq menyepi tiba-tiba. Selepas memberi pamitan untuk ke Perth, Australia, 
Lisa dengan Raziq tidak berhubung lagi. Tiga bulan ini juga dia bekerja 
sambilan demi mencari pendapatan sampingan disamping mengisi masa yang 
kosong sebelum dia melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda 
di Universiti.
   “Lisa, Raziq tu tak contact-contact kau ke? Dah tiga bulan senyap macam 
tu saja?” Tanya rakan-rakannya. Lisa menggelangkan kepalanya.
   “Tak lagi. Biarlah. Aku malas nak mengharap dan menunggu. Aku dah 
serik. Kalau dah jodoh tak kemana kan?”
   “Yup, betul tu. Kita orang sentiasa doakan kau bahagia Lisa.”
   “Thanks korang. Sayangnya dekat korang!” balas Lisa.
**********
   “Assalamualaikum.” Raziq memberi salam setelah Lisa menjawab 
panggilannya. Lisa agak terkejut dengan kemunculan Raziq yang tiba-tiba.
   “Waalaikumsalam. Awwaakk…” Lisa tak terkata. Terlupa ingin bertanya apa.
   “Awak sihat?”
   “Alhamdulillah, sihat.”
   “Dalam minggu ni saya rancang nak hantar rombongan. Saya nak ikat 
awak jadi tunang saya. Boleh?” tanya Raziq dengan yakin dan agak semangat.
   “Ha? Tu..tu..tunang? Errr… Sa..sa..saya…”
   “Kenapa ni? Awak tak setuju ya?”
   “Bu…bukan! Bukan tak setuju. Awak serius ke? Saya tak prepare 
langsung.”   
  “Tak payah nak prepare awak. Saya dah uruskan semuanya. Awak 
sediakan badan saja okay. Lepas awak letak telefon ni. Awak pergi beritahu 
mama dengan babah awak and then pergi depan pagar. I have something for 
you. Ok? Saya ada urusan ni. Jaga diri ok. Hujung minggu ni rombongannya
 datang. Ready ok. Bye, Assalamualaikum.”
   “Waalaikumsalam..” Lisa mematikan talian. ‘Something?’ detik hati kecil 
Lisa. Tanpa berfikir panjang, Lisa terus turun dan memberitahu perkara itu. 
Nampaknya mama sudah mula gelisah. Mungkin dua juga perlu menyiapkan 
kelengkapan lain.
   Lisa pergi ke pintu pagar seperti yang disuruh oleh Raziq. Ada sebuah  kotak 
agak besar di depan pagar rumahnya. “Apa tu?” tanya Lisa sendirian sambil 
berjalan menuju ke arah pagar rumahnya dan mengambil kotak itu dan membawa 
masuk ke dalam rumah.
   “Apa tu Lisa?” tanya mamanya. Lisa mengangkat bahunya sambil membawa 
kotak itu masuk ke kamarnya di tingkat atas. 
   “Apa ni?” tanyanya lagi sendirian. Tangannya pelahan membuka kotak 
tersebut dan alangkah tercengangya Lisa. Mulutnya terbuka luas sambil menosok 
matanya beberapa kali.
   “Ini baju cantiknya!” ujar Lisa dengan ayat yang tunggang langang. Disitu 
ada nota kecil.
Ini baju pertunangan awak. Saya dah belikan. Cakap dengan 
family awak jangan risau sangat ok! Saya harap 
awak suka baju tu. Sorry, saya tak pandai pilih baju. 
Saya rasa ok kot untuk awak.
   “Gila tak cantik! Ini lebih dari cantik kot! Ya Allah, baju nampak mahal.” 
ujar Lisa sambil mencuba baju yang diberikan oleh Raziq. Siap ada tudung 
and selendang sampingan. Aksesori juga ada. Terharu Lisa dibuatnya.
   “Mama! Mama!” panggil Lisa. Dia mahu ibunya melihat pemberian yang 
baginya sangat berharga. Belum pernah dia terima pemberian semahal ini.
   “Ada apa ni terjerit-jerit! Penat mama naik tang….” tidak sempat mamaya habis 
membebel dia telah dikejutkan dengan pakaian yang sedang anaknya pakai.
   “Baju siapa yang Lisa pakai ni. Cantik betul. Macam orang nak kahwin 
je!” ujar mama sambil membelek-belek baju itu.
   “Baju tunang Lisa lah. Raziq bagi.” ujar Lisa sambil menghulurkan nota 
kecil yang disertakan di dalam kotak itu.
   “Lisa ni betul-betul ke? Lisa setuju ke nak bertunang ni?” 
tanya mama Lisa agak keraguan. Maklumlah anaknya ini dah pernah tolak 
pinangan Raziq itu.
   “Lisa terima andai dia jodoh Lisa. Kalau mama suka Lisa pun suka. Lagipun 
Lisa dah solat istikharah dan Lisa dah dapat pertunjuk. Tapi Lisa nak tunang
saja dulu. Kalau kahwin Lisa nak lepas study.” terang Lisa. 
   “Hurm, betul ke anak mama ni? Mama tak kisah, asalkan anak mama ni 
bahagia. Mama bersyukur. Jadi memang confirmlah majlis ni. Kena prepare 
ni.” ujar mama sambil turun memanggil babahnya. Lisa hanya tersenyum. 
Awalnya dia sudah diikat. Umur baru 20 tahun. Dia tidak sabar untuk memberitahu 
rakan-rakannya tentang berita gembira ini.
**********
   “Tak sangkanya kau dah bertunang Lisa. Jealousnya aku!” ujar Farisya 
sambil membelek-belek cincin di jari manis Lisa.
   “Tahniah Lisa. Kita orang doakan kau bahagia ea. Bila kita orang nak makan 
nasi minyak?” tanya Siti Nur pula.
   “Tu lama lagi. Mungkin lepas aku habis study.”
   “Lamanya!” ujar Farisya pula.
   “Silap-silap korang yang kahwin dulu daripada aku kan.” perli Lisa.
   “Tak adanya. Aku rasa diantara kita orang kau yang kahwin dulu. Percayalah 
cakap aku.” balas Airisyaah. Lisa tersenyum sahaja.
   “Sempat pula kau tempah baju ni ya? Cantik!” ujar Dhiya Nafisyah sambil 
membelek-belek baju tersebut.
   “Mana ada tempah. Rafiq yang bagi.” terang Lisa.
   “Seriouslah? Kau kata kau tak pernah jumpa dia? Macam mana dia boleh 
passing baju ni? Saiz baju pun pass.” tanya Farisya. Lisa pun berceritalah 
bagaimana dia terima lamaran pertunangan itu dan bagaimana dia mendapat 
baju tunangan tersebut.
   “So sweet! Bilalah aku nak dapat abang sado. Nak kahwin!” ujar Farisya. 
Rakan-rakan yang lain termasuk Lisa hanya tergelak melihat angan-angan rakannya 
yang teringin bersuamikan seorang jejaka berbadan sasa dan kacak.
**********
Dua tahun kemudian
   Sudah dua tahun lebih Lisa dan rakan-rakannya menyambung pelajaran 
di Universiti peringkat Ijazah Sarjana Muda. Alhamdulillah semuanya 
berjalan dengan lancar. Pertunangan Lisa dan juga Raziq masih kekal sehingga kini. 
   “Awak sihat? Study macam mana?” tanya Raziq di talian. Waktu itu Lisa 
baru sahaja bersiap untuk ke kelas.
   “Alhamdulillah sihat. Study pun Alhamdulillah setakat ni berjalan dengan 
lancar. Lagi setengah jam saya ada kelas. Awak sihat?” tanya Lisa pula. 
Walaupun usia pertunangan mereka sudah ingin mencecah tiga tahun 
namun Lisa tidak pernah sekali pun melihat wajah Raziq walaupun hanya 
dalam gambar. Kata Raziq, biarlah Lisa tidak mengenali wajahnya supaya 
Lisa tidak akan jemu apabila melihat wajahnya sekarang.
   “Saya sihat Alhamdulillah. Malam ni awak free tak?” tanya Raziq.
   “Free.Kenapa?
   “Saya nak call awak. Nak bincang sesuatu. Bolehkan?”
   “Ouh, boleh. Call sajalah.”
   “Ok. Dah pergilah kelas ya. Saya nak buat kerja saya pula.”
   “Ok boss.”
   Setelah memberi salam Lisa bersiap-siap untuk ke kelas. Apabila waktu malam 
menjelang, Raziq kembali menghubungi Lisa dan membincangkan perkara 
yang dikatakan penting pada pagi tadi .
   “Jom kita kahwin?” permintaan Raziq benar-benar mengejutkan Lisa.
   “Kahwin? Awak kata tunggu saya habis study?” balas Lisa. 
Rasanya terlalu awal untuk dia mendirikan rumah tangga. Apa pula kata 
mama dengan babahnya nanti.
   “Tak apalah. Kita kahwin and awak mash boleh teruskan study tu. 
Mama dengan babah awak tak kisah. Lagilah Ibu dan ayah saya. Tak 
sabar mereka nak menerima menantu.” terang Raziq.
   “Wait. Kenapa tiba-tiba awak cakap paal kahwin ni. Awak takut saya curang 
ea?”
   “No. I din’t mean it. Saya rasa tak sedap hati. Saya rasa akan berlaku sesuatu 
yang tidak diingini. Saya takut kehilangan awak.”
   “Apa awak ni. Janganlah risau. Dah nak masuk tiga tahun kita bertunang. 
Takkan awak takut saya curang dengan awak?”
   “Saya tak cakap maca tu awak. Saya tahu awak takkan buat macam tu. 
Awak fikirlah dulu. Saya taknak paksa awak. Oklah, saya ada hal ni. Saya 
pergi dulu ya. Assalamualaikum.” Raziq terus meletakkan panggilan.
   “Merajuk ke? Aduhai macam mana ni? Pening aku.” ujar Lisa sendirian 
sambil meletakkan telefonnya di atas katil.
**********
   “Kahwin jelah Lisa. Best tu! Boleh peluk-peluk laki kau tu.” 
ujar Airisyaah. Lisa tergelak. Pada waktu ini mereka ingin ke kafetaria 
untuk bersarapan bersama dua rakan yang lain iaitu Farisya dan Jivina.
   Sedang mereka berborak sambil berjalan, tiba-tiba ada seseorang memanggil 
Lisa. Suara itu dari arah belakang mereka.
   “Lisa, ada orang panggil kau lah.” ujar Farisya. Mereka sama-sama 
menoleh ke arah suara itu.
   “Zahim?” ujar mereka serentak. Zahim merupakan lelaki yang dahulunya 
menghina dirinya sehingga dirinya jatuh dan hatinya kecewa kerana Lisa 
pernah menyayanginya dahulu. Namun kini, bayangan Zahim telah Lisa 
lupakan namun tiba-tiba dia muncul kembali.
  “You nak apa Zahim? Tak cukup ke kata-kata penghinaan you lemparkan 
pada Lisa.?” ujar Jivina. Tidaklah menengking cuma memerli.
   “Boleh tak saya nak jumpa awak Lisa?” ujar Zahim. Lisa 
menggeleng menandakan dia tidak mahu berjumpa lagi dengan Zahim. 
Lisa terus melangkah meninggalkan mereka. Farisya dan Airisyaah 
turut mengikuti langkah Lisa.
   “Sudahlah Zahim. You lupakan sajalah Lisa. Dia dah bertunang. Jangan 
ganggu dia lagi ya. I hope sangat-sangat. Bye.” ujar Jivina terus berlalu 
meninggalkan Zahim.
**********
   Lisa mengulangkaji pelajaran di perpustakaan sendirian. Rakan-rakannya 
yang lain ada kelas. Dia sahaja yang tiada kelas kerana kelas dibatalkan.
   “Lisa kan?” tanya seorang siswi.
   “Ya saya.” jawab Lisa.
   “Ada orang bagi awak bunga ni.” ujar siswi tadi sambil menghulurkan 
sejambak bunga tulip putih.
   “Siapa yang bagi?” tanya Lisa sambil mengambil bunga itu.
   “Saya tak kenallah.” ujar siswi tersebut.
   “Tak apalah macam tu. Terima kasih.” ujar Lisa. Siswi tersebut terus beredar.
   Lisa membelek-belek bunga itu dan mengambil kad yang terselit di bunga itu.
Saya minta maaf atas kesalahan itu.
saya tak sengaja
                                        Zahim…
   Lisa mengeluh. Dia sudah pun melupakan Zahim setelah munculnya 
Raziq dalam hidupnya. Kenapa perlu Zahim muncul dan mengganggu 
hidupnya lagi?
**********
   “Saya terima cadangan awak untuk kahwin tu.” ujar Lisa sewaktu Raziq 
menelefonnya untuk bertanya khabar. Dua bulan juga Raziq menyepi. 
Mungkin merajuk. Memang tak boleh belah sebab tak pernah-pernah si Raziq 
ni merajuk.
   “Awak serious ke?” tanya Raziq minta kepastian.
   “Saya seriouslah.” balas Lisa. Dia telah memikirkan semasak-masaknya  tentang perkara ini. Semenjak Zahim muncul secara tiba-tiba dan mula mengganggu 
kehidupannya, Lisa mula mengambil tindakan yang sewajarnya. 
   “Kenapa tiba-tiba ni? Macam ada apa-apa saja?” tanya Raziq agak ragu-ragu. 
Lisa mulai gelisah. Ingin bercerita takut Raziq marah. Kalau tak dicerita makin 
merumitkan masalah. Namun Lisa membuat keputusan untuk bercerita.
   “Kalau saya buka cerita? Awak marah tak?” tanya Lisa terlebih dahulu.
   “Saya takkan marah andai awak jujur dengan saya.” jawab Raziq tegas. 
Lisa terkedu. Namun diceritakan juga kisahnya sebelum mengenali Raziq dan 
bagaimana mengenali Zahim dan segala-galanya.
   “Ou macam tu. So saya bukan yang pertama lah.” ujar Raziq. 
Kedengarannya agak hampa dan kecewa.
   “Janganlah cakap macam tu. Kalau taknak tak apalah.” ujar Lisa. Rasa 
teringin nak merajuk. Baginya Raziq sedang bermain tarik tali dengannya.
   “Ada orang tu merajuk!” perli Raziq. Kedengaran ketawa kecil di hujung 
talian. Lisa tersenyum sikit. Hendak tergelak juga apabila mendengar Raziq 
ketawa namun ditahannya sahaja.
   “Ok, kita kahwin! Tapi dengan satu syarat.” ujar Raziq lagi. Lisa mengerutkan 
kepalanya.
   “Syarat? Syarat apa pula. Patutnya kita yang letakkan syarat.” keluh Lisa. 
Raziq yang ajak kahwin Raziq yang meletakkan syarat. Macam pelik saja.
   “Mestilah! Syaratnya awak sediakan badan je. Majlis tu biar semua saya yang 
uruskan. Boleh?” ujar Raziq.
   “Itu syarat ke? Bukan permintaan?”
   “Boleh ke tidak?”
   “Tapi…..”
   “No tapi tapi. Cuti semester ni kita nikah. Awak belajar saja and tak payah 
fikir-fikir. Biar saya yang uruskan.”
   “Tapi…..”
   “I say no tapi tapi. Oklah, saya ada urusan ni. Apa-apa hal nanti saya call 
awak. Assalamualaikum.”
   “Waalaikumsalam.” jawab Lisa lalu mematikan talian.
   “Sorry susahkan awak. Malu saya. Kita berdua nak kahwin tapi awak seorang 
yang prepare.” ujar Lisa sendirian.
**********
   Lisa mengambil keputusan untuk berjumpa dengan Zahim. Zahim yang 
sering menimbulkan kekacauan dalam hidupnya perlu dihentikan. Raziq 
juga mengetahui yang dia ingin berjumpa dengan Zahim dan Raziq 
membenarkannya.
   “Lama tunggu?” tanya Lisa setelah sampai ditempat yang dijanjikan.
   “Tak lah. Demi awak saya sanggup.” ujar Zahim. Lisa hanya menggeleng.
   “Sebenarnya tujuan saya jumpa awak ni, saya nak minta satu permintaan.”
   “Permintaan apa? Cakap sajalah.”
   “Jauhi saya, jangan ganggu saya. Jangan risau saya dah maafkan awak. 
Cuma saya harap awak berhenti untuk mengejar saya.”
   “Kenapa? Lisa, saya sayang awak. Saya menyesal sangat dengan perbuatan 
saya yang dulu. Tolonglah bagi saya satu lagi peluang. Saya janji saya 
takkan ulangi perbuatan saya yang dulu.”
   “Zahim, cukuplah. Saya dah nak jadi milik orang lain. Bunga bukanlah 
sekuntum. Ramai lagi wanita yang lebih baik dari saya.”
   “Saya tak boleh lupakan awak Lisa.”
   “Cuba lupakan saya.” ujar Lisa sambil mengeluarkan sesuatu dari dalam 
beg sandangnya. “Jemputlah datang. Saya pergi dulu. Assalamualaikum.” 
setelah menyerahkan kad undangan perkahwinannya, Lisa meninggalkan 
Zahim yang kecewa. 
**********
   Lisa menarik nafas panjang. Setelah tiga tahun usia pertunangannya 
bersama Raziq, Hari ini merupakan hari penyatuan mereka berdua. 
Lisa agak takut dan gementar dan ini merupakan kali pertama dia akan 
melihat wajah tunangnya setelah tiga tahun bertunang namun tidak pernah 
berjumpa.
   “Tahniah Lisa, mama doakan anak mama ni bahagia hingga ke akhir 
hayat disisi suami tercinta.” ucap mama sambil mengucup dahi anak dara 
tunggalnya. Sebak rasanya apabila satu-satunya anak dara yang perlu 
diserahkan kepada suaminya apabila ijab kabul telah dilafazkan nanti.
   Lisa diiringi rakan-rakannya dari kamar tidur ke ruang tamu untuk 
diijab kabulkan. Majlis pernikahan hanya diadakan di rumah kediaman 
Lisa sahaja. Pengantin lelaki sudah menunggu di ruang tamu.
   Lisa duduk di tempat yang diaturkan. Matanya cuba mengerling 
pengantin lelaki. Namun pengantin lelaki hanya duduk menghadap 
tok kadi di hadapannya dan langsung tidak menoleh ke arahnya.
   “Relex Lisa. Sejuk sangat tangan kau ni.” ujar Siti Nur sambil 
mengenggam tangan Lisa yang sememangnya kesejukkan. Hanya tinggal 
beberapa minit sahaja lagi dia bakal bergelar isteri kepada Raziq Huzaimy 
bin Rizman.
   “Kalau tengok dari belakang macam handsome. Tak tahulah dari depan.” 
ujar Farisya memberi pendapat. Airisyaah disebelah Farisya memukul peha 
Farisya.
   “Kau ni. Time-time ni boleh lagi berjenaka.” ujar Airisyaah. 
Lisa hanya tersenyum. Tidak dinafikan debaran di dadanya semakin kencang 
dan seakan tidak bernafas dibuatnya. Namun Lisa cuba menenangkan dirinya.
Setelah tok kadi meminta pengesahan, tok kadi memulakan majlis tersebut 
dengan berceramah sedikit sebelum mengijab kabulkan kedua pasangan ini.
   “Raziq Huzaimy bin Rizman.” lafaz babah Lisa selaku wali kepada Lisa 
yang menikahkan sendiri anak daranya yang seorang ini.
  “Ya saya.” jawab Raziq langsung tidak gementar. Lisa yang duduk di 
belakang Raziq yang jaraknya tidaklah terlalu jauh berasa sangat gementar.
   “Aku nikahkan di kau dengan puteriku Khalisah Sarah binti Khairuddin 
dengan mas kahwinnya RM9212 tunai.” lafaz babah lagi lalu mengoncangkan 
salaman itu.
   “Aku terima nikah Khalisah Sarah binti Khairuddin dengan mas kahwinnya 
RM9212 tunai.” lafaz Raziq Huzaimy lancar. Kedengarannya saksi-saksi 
menyebut perkataan sah. Dah dengan sekali lafaz, Khalisah Sarah sah 
menjadi isteri kepada Raziq Huzaimy.
   “Tahniah anak mama.” ujar mama sambil memeluk Lisa. Bukan mudah 
untuk menahan air mata. Lisa mengalirkan juga air matanya. 
   “Tahniah Lisa. Dah jadi bini orang kau.” ujar Dhiya Nafisyah sambil 
memeluk Lisa. Yang lain juga memeluk dan mengucapkan tahniah 
kepadanya.
   “Lisa, angkatlah muka tu. Laki kau datang ni!” tegur Siti Nur. Terlebih 
teruja pula si Siti Nur ni. Tapi Lisa tetap tunduk. Walaupun tadi dia beriya 
ingin melihat wajah suaminya. Namun kali ini dia jadi malu untuk menatap 
wajah suaminya.
   Raziq berjalan perlahan menuju ke tempat dimana Lisa duduk bersimpuh 
disitu. Lisa hanya menunduk.
   Rakan-rakan Lisa mula menjarakkan diri untuk memberi peluang untuk 
kedua-dua mempelai ini bagi majlis pembatalan air sembahyang.
   “Assalamualaikum pintu hati, dah boleh terima cinta saya?” bisik Raziq. 
Lisa memejamkan matanya cuba mengusir rasa gemuruh di dadanya.
   Lisa menganggukkan kepalanya menandakan ya. Dia masih menunduk 
dan terasa tangannya disentuh perlahan oleh sang suami. Sebentuk cincin 
emas putih tersarung dijarinya. Lisa masih kaku. Tiba-tiba jadi bingung 
dan tidak tahu ingin berbuat apa.
“Woi Lisa! Salamlah laki kau!” jerit Zarith tapi tidaklah terlalu kuat. 
Cukup hanya terdengar oleh Lisa yang bingung. Dengan cepat dia 
menyalami tangan suaminya. 
   Perlahan Raziq mengangkat wajah isterinya. Isterinya ini memang betul-betul malu. Dari tadi menunduk tidak langsung memandang wajahnya.
   Akhirnya Lisa memberanikan diri bertentang mata dengan suaminya dan 
menilik rupa suaminya. Sememangnya dia tidak pernah melihat wajah ini. 
Inilah kali pertama setelah diijab kabulkan. Raziq melemparkan senyuman 
manis untuknya. Dikucup dahi Lisa kejap. Setelah itu mengenyitkan 
matanya lalu membuat Lisa tertunduk semula. Malu.
   Tetamu beransur pulang apabila menikmati juadah makanan. Hari 
persandingan akan diadakan minggu depan di hotel.
   “Eley Lisa! Malu-malu kucing konon. Tahulah suami handsome.” 
ujar Farisya. Lisa hanya tersenyum. Jemarinya digenggam kemas oleh Raziq.
   “Kalau kau taknak laki kau ni aku nak!” ujar Siti Nur pula.
   Pantas Lisa memeluk tubuh suaminya “Mana boleh. Ni aku punya!” 
balas Lisa sambil memeluk erat tubuh suaminya. Raziq hanya tersenyum saja.
   “Untunglah dah ada teady bear besar. Patutlah peluk sakan sampai tak tahu 
bezakan ruang tamu mana bilik tidur mana.” perli Dhiya Nafisyah.
Rakan-rakan Lisa terbahak-bahak ketawa termasuklah si Raziq. 
Lisa yang malu pura-pura merajuk dan memuncungkan mulutnya.
   “Encik suami pujuklah Puan isteri ni ya. Kami nak chow dulu. Bye Puan Lisa. Selamat Pengantin Baru! Ada orang pujuk so kita orang malas nak 
pujuk.” ujar Airisyaah. Setelah bersalaman dan berpelukkan seketika, 
rakan-rakan Lisa mula beredar.
   “Awak nak ke mana?” tanya Raziq sambil memaut lengan Lisa yang ingin 
berlalu.
   “Ke biliklah.” jawab Lisa tak sempat melarikan diri. Dia masih malu dengan 
suaminya.
   “Nak ikut. Nak tengok bilik pengantin kita.” bisik Raziq. Merah muka Lisa 
dibuatnya dan terus berlalu ke kamar tidurnya. Raziq mengikutinya dari belakang.
   “So nice. Sayangnya tak tidur kat sini.” keluh Raziq sambil melabuhkan 
punggungnya di birai katil pengantin.
   “Kenapa pulak?” tanya Lisa. Mukanya menghadap tempat lain.
   “Ceh, dah rindu saya ea? Hihi. Ibu tak kasi. Lepas bersanding baru kita 
honeymoon ea.” terang Raziq. Lisa hanya mengangguk. Tak tahu nak berkata apa.
   “Awak, duduklah sini. Sebelah saya. Lepas ni seminggu kita tak jumpa. Rindu.”
ujar Raziq. Tangannya menepuk tilam bersebelaha tempat dia duduk. Lisa 
mengerutkan kepalanya. ‘Mengada-ngada betul laki aku ni. Sejak bila pulak 
pandai guna perkataan rindu? Tiga tahun tunang satu perkataan rindu ke sayang 
ke atau apa-apalah langsung tak disebutnya.’ rungut Lisa. Dia bergerak 
perlahan ke arah Raziq dan duduk disebelah Raziq. Agak jarak.
   Raziq merapatkan kedudukannya. Lisa pula menjarakkan kedudukannya. 
Raziq merapat lagi sambil memaut pinggang Lisa agar Lisa tidak bergerak 
lagi. Akhirnya Lisa mengalah dan duduk diam disebelah Raziq.
   “Lepas ni seminggu tak jumpa awak. Mesti rindu. Awak jangan nakal-nakal ea.” ujar Raziq. Lisa hanya mengangguk. Tiada apa yang mahu 
diperkatakan.
   Ketukan pintu menandakan Raziq perlu kembali ke rumahnya. Ibunya 
sudah panggil. Selagi majlis persandingan belum diadakan. Selagi itulah 
mereka tidak boleh tinggal bersama. Hilang seri katanya nanti sewaktu 
bersanding.
**********
   Majlis persandingan telah pun selesai. Lisa merehatkan dirinya di 
bilik hotel yang telah ditempah. Penat walaupun hanya jadi pengantin. 
Nasib baik majlis diadakan di hotel. Kalau diadakan di rumah, pasti 
kena ikut basuh periuk belanga. Maklum ikut adat melayu.
   “Awak nak ke mana tu?” tanya Raziq apabila Lisa bangkit dari 
pembaringannya.
   “Saya nak mandilah.” jawab Lisa sambil mencapai tuala dan baju yang 
hendak digantinya nanti.
   “Ouh, ingatkan nak lari.” gurau Raziq. Lisa hanya tersenyum dan berlalu 
ke bilik air.
   “Awak nak mandi tak?” tanya Lisa setelah selesai mandi.
   “Nak lah. Kenapa? Nak mandi lagi sekali dengan saya?” gurau Raziq 
sambil menyambut tuala yang dihulurkan Lisa.
   “Tak ada maknanya.” jawab Lisa. Raziq hanya ketawa dan berlalu ke bilik air.
   Lisa duduk di atas katil sambil membaca novel yang baru dibelinya semalam. 
Dah lama rasanya meninggalkan tabiat membaca novel. Raziq pula mengambil 
tempat di sebelah Lisa apabila selesai mandi. 
   “Cantik rambut awak. Pandai awak jaga ea.” puji Raziq sambil membelai 
rambut Lisa. Jantung Lisa mula berdegup. Dah sampai masa ke? detik Lisa 
dalam hati.
   “Mana ada cantik. Biasa saja.” balas Lisa sambil tersenyum. Tak baik masam 
muka dengan suami.
   “Ceh, banggalah tu orang pujikan.” usik Raziq. Lisa tergelak sambil mencubit 
pinggang Raziq. Raziq mengaduh kesakitan.
   “Lah isteri saya rupanya ada jari ketam. Matilah saya asyik kena cubit.” 
ujar Raziq sambil mengusap tempat yang dicubit Lisa tadi.
   “Menipu benar cubit sampai mati.” balas Lisa. Melihat suaminya masih lagi 
mengusap tempat yang dicubitnya tadi dia bertanya. “Sakit sangat ke?” tanya Lisa.
   “Tak pun. Saja buat suspens. Hihi.” jawab Raziq sambil melabuhkan kepalanya 
di paha Lisa. Lisa yang terkejut belagak selamba. Takkan nak elak. Dah kahwin 
pun Dah halal lah katakan.
   “Finally awak jadi isteri saya. Lima tahun saya tunggu.” Raziq memulakan 
bualan.
   “Kita nak guna bahasa apa.” tanya Raziq.
   “Bahasa istana.” Lisa menjawab selamba. Bahasa apa yang dimaksudkannya 
tidak difahami.
   “Macam cute je? Haha. Dinda sayang Kanda tak?” ujar Raziq mempraktikkan 
bahasa istana yang disebut oleh Lisa tadi. Lisa buat muka geli.
   “Oklah, awak panggil saya abang, saya panggil awak sayang. Ok!” 
arah Raziq.
   “Panggil Lisa sudah.” ujar Lisa. Malu bila dipanggil sayang.
   “Ala, nak jugak!” ujar Raziq. Lisa mengerutkan dahi. ‘Bila masanya mamat 
ni jadi manja. Dulu tak macam ni pun.’ detik hati Lisa.
   “Ok ok.” Lisa mengalah. Mungkin dengan panggila yang mesra boleh 
mengeratkan hubungan suami isteri. Lisa masih tidak percaya yang dia sudah 
berkahwin.
   “Jom tidur!” ajak Raziq.
   “Eh, awal lagilah!” ungkal Lisa. Lewat apanya! Jam dah menunjukkan 12:30 
malam.
   Raziq hanya tergelak sambil menutup lampu.
**********
   “Sayang. tunggulah abang. Lajunya memanjat. Tahulah badan kecil.” 
panggil Raziq. Tak sangka pula Lisa suka climbing. Nasib baik dapat isteri 
suka adventure seperti dia. Sepatutnya orang berbulan madu di tempat yang 
romantik. Berlainan pula dengan mereka.
   “Hihihi. Cepatlah abang! Lisa tunggu ni” panggil Lisa. Gembira hatinya apabila 
suami mengajak berbulan madu ditempat-tempat begini. Aktiviti adventure 
memang salah satu hobinya. 
   “Esok kita pergi panjat Gunung Ledang nak?” tanya Raziq. Waktu ini 
mereka telah pun selesai melakukan aktiviti climbing.
   “Nak!” jawab Lisa teruja. Beruntung betul dapat suami kaki adventure. 
Dia tumpang sekaki. Hahaha.
   “Sukanya dia!” ujar Raziq. Dia mencuit dagu Lisa. Lisa hanya senyum gembira.
**********
   Sudah masuk lima bulan usia perkahwinan Lisa dan Raziq. Alhamdulillah, 
kebahagiaan masih milik mereka. Cuma mereka terpaksa berjauhan kerana Lisa 
masih belajar. Lisa hanya pulang setiap dua minggu. Raziq akan mengambil dan 
menghantarnya pulang.
   “Sayang, rindu.” luah Raziq.
   “Lisa pun rindu abang. Tapi sabarlah. Esokkan kita jumpa.” ujar Lisa.
   “Rasa macam hari ni juga nak jumpa sayang.” luah Raziq lagi. 
   “Sabarlah. Esokkan Lisa balik. Apalah abang ni.” ujar Lisa.
   “Abang nak jumpa sekarang!” pujuk Raziq ingin benar berjumpa 
isterinya. Lisa ketawa. Dia tahu Raziq bergurau. Takkanlah hendak 
berjumpa sekarang. Masing-masing jauh. Seorang di Selangor dan 
seorang di Johor.
   “Abang nak jumpa dekat mana?” ujar Lisa melayan gelagat si suami.
   “Dekat depan rumah sayanglah.” ujar Raziq. Lisa mengerutkan 
dahinya. Suaminya demam ke sampai merepek begini.
   “Abang ni bercakap guna logiklah. Macam mana nak jumpa kalau 
kita ni jauh.” ujar Lisa. Tapi sepantas kilat dia terperasankan sesuatu. 
   “Melainkan abang memang ada dekat depan rumah Lisa.” Meledak 
ketawa Raziq. Apa yang diteka Lisa adalah benar.
   Lisa bergegas turun ke tingkat bawah untuk berjumpa sang suami. 
Semasa dia menuruni tangga, dilihat rakan-rakannya sedang 
lepak menonton televisyen.
   “Woi! Tergesa-gesa nak ke mana?” tanya Dhiya Nafisyah.
   “Jumpa abang.” jawab Lisa sambil memakai selipar.
   “Abang? Wei esokkan baru balik.Awal betul sampai.” jerit Farisya pula. 
Tapi tidak dijawab Lisa. Lisa bergerak menuju ke kereta suaminya.
   “Nakal abang ni! Esokkan balik. Datang hari ni buat apa?” bebel Lisa. 
Dia menyalami tangan suaminya. Raziq pula mencium dahi isterinya. 
Lisa pula mencubit pinggang suaminya. Nakal.
   “Sebab rindulah abang sanggup tau.” 
   “Esokkan Lisa balik.”
   “Hari ni tak boleh ke sayang? Rindu ni.” 
   “Esok Lisa ada kelas waktu pagi. Lepas tu baru boleh balik.”
   “Sedih…Abang tidur hotel malam ni. Sayang ikut ea?”
   “Apa kata diorang nanti. Abang ni.”
   “Alah, diorangkan faham yang sayng dah ada suami. Jom lah sayang.”
   “Oklah. Oklah. Abang tunggu sini sekejap. Lisa pack barang.”
   “Ok sayang. Jangan lama-lama tau.” Lisa menganggukkan kepala 
sambil keluar dari kereta suaminya dan masuk ke dalam rumah.
   “Sejak bila jadi spy tanpa gaji ni?” tanya Lisa apabila melihat rakan-rakannya tercongok di tingkap. Beramai-ramai pula tu.
   “Lisa, kau balik hari ni ke?” tanya Siti Nur.
   “Taklah. Aku nak teman laki aku tidur hotel malam ni. Esok 
aku pergi kelas macam biasa. Tapi aku pack barang hari nilah. 
Habis kelas gua terus chow.” terang Lisa. Dia menaiki tangga 
dengan pantas. Tapi dia masih dengar rakan-rakannya memerlinya.
   “Untunglah ada hubby.” ujar Jivina dan rakan-rakan yang lain 
ketawa sahaja.
**********
   “Betul ni Lisa kau boleh tunggu laki kau sorang-sorang?” tanya Jivina.
   “Aku bolehlah tunggu sorang-sorang. Jangan risau ok. Korang hati-hati tau.” Setelah bersalaman. Mereka beredar untuk pulang ke
rumah masing-masing.
   Lisa yang leka menunggu si suami tidak sedar bahawa ada 
seseorang telah menekup mulut dan hidungnya dengan sapu tangan. 
Dalam beberapa saat kemudian Lisa pengsan.
**********
   Raziq cuba menghubungi Lisa tetapi tiaa jawapan. Dia jadi risau. 
Dia ada bertanya orang-orang disekitar Universiti itu tetapi semuanya 
tidak tahu. Ke mana Lisa?
   “Hello Jivina. Ni Raziq suami Lisa.” Raziq menghubungi Jivina 
ingin bertana tentang keberadaan Lisa.
   “Ouh ya Raziq. Apa you nak?” tanya Jivina.
   “Lisa ada dengan korang tak?” tanya Raziq. Panik.
   “Lisa? Dia tunggu you di kampus. Kami nak teman dia kata 
tak payah. So dia sorang-sorang tunggu you dekat situ.” terang Jivina.
   “Jivina. Seriously dia tak ada dekat sini. Saya dah cari satu kampus 
tak ada. Saya call dia tak dapat.” 
   “Ha? yeke. Tak apa you relex dulu jangan panic-panic. Kami semua 
masih di rumah sewa. Kami akan kekampus sekarang. You tunggu situ.” 
ujar Jivina. Raziq meletakkan panggilan. Sementara menunggu rakan-rakan Lisa sampai, dia cuba menghubungi Lisa.
   “Raziq!” panggil Jivina.
   “Guys!”
   “Kami pun dah cuba hubungi Lisa tetap tak dapat.” terang 
Dhiya Nafisyah.
   “Mana Lisa pergi?” tanya Siti Nur pula. Semua risaukan Lisa. 
Lisa tidak pernah menghilang begini.
Tiba-tiba telefon Raziq berdering. Nombor yang tertera ialah nombor 
telefon Lisa.
   “Lisa Call.” ujar Raziq lalu menjawab telefon.
   “Hello Sayang! Sayang dekat mana? Abang dah lama tunggu ni.” 
ujar Raziq.
   “Sayang? Hey Lisa tu aku punya. Kau yang rampas! Jangan harap 
kau akan dapat dia balik.” ujar si pemanggil. Ternyata bukan Lisa. 
Lisa diculik!
   “Kau siapa ha? Itu isteri aku. Bukan kau punya. Dia dah sah jadi 
milik aku! Kau siapa ha?” 
   “Kau tak perlu tahu aku siapa! Kau memang takkan jumpa dia.” ujar 
si pemanggil terus mematikan talian.
   “Lisa kena culik! Tapi saya tak tahu siapa gerangannya.” terang Raziq. 
Rakan-rakannya yang lain terkejut dan masing-masing kelam kabut.
**********
   “Apa ni Zahim! Awak nak apa?” ronta Lisa. Dia cuba melepaskan ikatan 
pada tangan dan kakinya. Namun tidak berjaya.
   “Awak tahu jawapannya. Saya nak awak Lisa! Saya nak awak!” 
jawab Zahim. Zahimlah yang telah menculik Lisa.
   “Awak dah gila ke? Saya dah kahwinlah!” balas Lisa. Dia masih cuba 
untuk meloloskan diri dari ikatan tersebut.
   “Saya memang gila. Saya gilakan awak.” ujar Zahim. Dia hanya tersenyum 
melihat Lisa mencuba untuk membuka ikatan itu.
   “Astagfirullah! Mengucap Zahim! Ingat Allah! Apa yang awak buat ni 
salah! Berdosa!” Lisa cuba menyedarkan Zahim apa yang dia buat ini adalah 
salah. Tiba-tiba teringatkan sang suami yang pastinya menunggu dirinya di 
Universiti. Lisa sebak.
   “Saya tak peduli. Saya nak awak. Saya nak awak jadi isteri saya!” 
tegas Zahim.
   “Tapi aku takkan benarkan!” ujar Raziq tiba-tiba. Raziq 
dapat menjejaki Lisa dengan menggunakan sistem GPS yang 
telah dipasangkan secara senyap di telefon pintar Lisa.
   “Mana kau tahu tempat ni?” ujar Zahim takut-takut.
   “Kau memang pandai Zahim. Tetapi aku lagi pandai dari kau.” ujar 
Raziq. Satu penumbuk telah melayang ke muka Hazim. 
   Tepat pada waktu itu juga pihak polis sampai. Mereka menangkap 
Zahim yang hampir-hampir ingin menikam perut Raziq.
   “Abang!” jerit Lisa teresak-esak. Sungguh dia tidak menyangka bahawa 
Zahim akan melakukan tindakan yang gila itu. Hanya Allah sahaja yang 
tahu bertapa takutnya dia tadi.
   “Sayang tak apa-apa?” tanya Raziq sambil mengesat airmata isterinya. 
Tubuh Lisa mengigil ketakutan.
   “Abang ada dekat sini. Syyyhhh jangan nangis lagi.” pujuk Raziq 
sambil memeluk erat tubuh isterinya yang jelas mengigil.
**********
7 bulan kemudian
   “Assalamualaikum abang!” Lisa memberi salam sambil menciumi tangan 
suaminya. Raziq pula mencium dahi si isteri. 
   “Anak-anak papa dalam ni sihat tak? Tadi kacau mama tengah exam tak?” 
tanya Raziq sambil mengusap perut Lisa yang telah memboyot. Usia 
kandungan Lisa sudah mencecah 7 bulan.
   “Mana ada. Anak-anak papa dalam ni baik saja.” jawab Lisa. 
Alhamdulillah kandungannya sihat. Lebih mengembirakan yang dia 
sedang mengandungkan bayi kembar.
   Sebelah malamnya Raziq membawa Lisa ke salah satu restoran untuk 
menikmati makan malam disitu.
   “Sayang kena tutup mata.” ujar Raziq setelah sampai di tempat yang 
dituju.
   “Lah kenapa pula. Nak pergi makan pun nak tutup mata.”
   “Abang ada surpriselah.” ujar Raziq sambil mengambil sapu tangan 
dan menutup mata Lisa.
   Perlahan-lahan Lisa dibawanya masuk kedalam restoran. 
Setelah sampai di tempat yang telah ditempahnya. Lisa didudukkan diatas 
sebuah kerusi.
   “Ok! Abang kira sampai iga, Sayng buka mata ya. Satu! Dua! Tiga!” 
kira Raziq serentak itu Lisa membuka matanya. Terkejut dan terharu 
melihat persiapan diatas meja. Ada sebuah kek juga.
“Happy Anivesary kita yang pertama sayang.” ucap Raziq sambil 
mencium dahi Lisa. Lisa senyum gembira. Dia sememangnya terlupa 
hari ini hari perkahwinan mereka yang pertama. Sibuk dengan 
peperiksaanlah katakan.
   “Thank you abang. Lisa terharu sangat. Lisa sayang abang.” 
Ucap Lisa. Tangan suaminya dikucup lembut. 
   “Abang pun sayang sangat dekat sayang. Lisa ratu hati bang. Lisa 
pemaisuri dalam hidup abang. Terima kasih kerana memberi abang 
peluang untuk mencintai sayang. Abang bahagia hidup dengan sayang. 
I love you so much.” lafaz Raziq. Menitis juga air mata Lisa dek terharu juga 
gembira.
“Lisa pun cintakan abang. I love you too my Mr. Secret Admire.” lafaz Lisa.
Alhamdulillah. Walaupun berkahwin di usia yang agak muda. Lisa 
bersyukur kerana Allah telah mengurniakannya jodoh yang hampir 
sempurna. Jodoh yang telah melengkapkan kekurangan dirinya. 
Terima Kasih Ya Allah.

5 comments:

  1. i love d story sgt2 ... 1st time nm sy dlm cerpen .. suka ny sy

    ReplyDelete
  2. cerita menarik tpi sy lbih trkenan dgn landscape blog laaaaaa

    ReplyDelete