Monday, 29 April 2013

barang kenangan :)

Assalamualaikum...

hai hai hello!!!hello hello hai!!!haha..Alia bosan la...so cara nak hilangkan bosan Alia update la blogger Alia...hehe..

ok!!!kali ni Alia nak tunjuk pic..nak tahu pic ape???haha..mempersembahkan 


tu templet..mcm2 u ade..Unisza..UMT,UTM,USIM n macam-macam lah..hehe


nie pulak peta..alah...peta kerjaya..macam mana ea nak cakap..ha laluan ke program ijazah pertama..hehe



yang nie pulak peta maklumat penting..maksudnye tarikh2 penting seperti tarikh kemasukkan..dan sebagainya..



yg nie fail kpt..mmg like fail nie..cantik..hehe


yang nie pulak cenderamata dari khemah u..mmg like gler..lagi2 buku nota tu..cntik...hehe


kenangan paling pnting...koleksi bag2 dari khemah2 u..paling like beg biru tu..bag jom masuk u..hehe


nie pulak kad..tapi bkn kad kredit..kad cik2 n abg2 yang jge khemah2 u tu..haha..buat kenangan kn..lgi bagus...

haha..Alia tahu..mesti you all cakap yang Alia ni menyanyah di malam hari kan..haha..takde la..Alia sje je tayang pic2 nie...nk tunjuk 2..tu barang koleksi la..Alia kumpul waktu gi persada johor..waktu karnival jom heboh tu..nak buang sayang..so Alia simpan la dulu..

tawaran :)

Assalamualaikum...

hai semua..apa khabar kalian (ceh ngomong indonesia) haha...miss nye dgn korang..hurm..today...i want story about tawaran yana Alia dapat from ipts..yups..tk de la byk mne..tpy...hehe...Alia nie takde la pandai mana..jadi tawaran yang Alia dapat tak banyak macam orang yang pandai...hehe


itulah antaranya tawaran yang Alia dapat..sikit kan..kalau dikira-kira ada 11 surat tawaran yang Alia dapat...ade course nursing,accaunting,tu je kot..haha..tapi Alia tak terima pown semua tawaran tu..nak tahu kenapa...sebab Alia nie bukan lah orang kaya..msti lah bnyak duit yang diperlukan bila kita masuk ipts nie..huhu..Alia tengah tunggu tawaran ipta from upu..tu murah sikit..lagi pun ia kerajaan and course yang diajari diiktiraf oleh kerajaan..so sementara Alia tunggu result upu ni...Alia daftar for form 6 (stpm)hehe...



itulah surat tawaran tingkatan 6 Alia..Alia print surat tu dekat rumah kawan Alia...hehe..perancangan Alia buat masa ni..Alia akan masuk form 6 dulu...sementara tunggu keputusan upu...kalau Alia dapat keputusan upu..of course la i'm fly to terengganu..but,kalau Alia tak dapat tawaran tu..terpaksa lah Alia meneruskan kelas di tingkatan 6 tu..huhu..very sad...hope korang doakan lah Alia dapat masuk universiti..AMIN!!!!

lagi satu masalah..abah Alia suruh Alia pindah sekolah yang terdekat..oh ye..sebelum Alia lupa..Alia dapat tawaran dekat SMKA Segamat...abah Alia suruh pindah STARP..kata nye dekat..tapi..bila pergi JPJ..dia kte kalau nak pndah kena prgi SMKA Segamat dulu mnta surat pertukaran..adoyai..lemah lah jantung...huhu...malas pun ada..rimas pown ada..huhu

akhir kalam...Alia hope korang doakan lah Alia semoga berjaya didunia dan diakhirat..ok lah..sampai sini dulu..bye!!!!



Saturday, 20 April 2013

i miss you 5utm 2012

Assalamualaikum...


ok..hari nie Alia tiba2 teringatkan kawan2 Alia tahun lepas...pic kat atas tu pic kelas Alia tahun lepas..hehe..lelaki 18 orang..perempuan pula 14 orang..miss sangat dekat diorang..agak2 nye diorang rindu tak dekat Alia..hehe...

ketua kelas Alia name dia Danial..dalam pic tu dia duduk sebelah cikgu bahagian kanan...penalong ketua kelas pula nama dia iza..pic die 5 dari kiri..Alia just pegang jawatan sebagai ajk perinsip perakaunan..hehe..

tahun lepas..Alia senyap dekat kelas...so kenangan dengan kaum adam ni kurang..banyak nya dengan kaum hawa la..Alia dekat dalam kelas je bising..tapi dekat asrama..mulut paling bising mulut Alia la..hehe..

kaum adam yang Alia rapat seorang je..nama dia syapiq..pic die hujung sekali sebelah kanan barisan depan..Alia suka usik dia dalam kelas..hehe..dia pun pemalu jugak..tapi dengan perempuan je lah..kalau bab pembentangan sesuatu subjek..tak malu pown..ok la kan..daripada Alia..dalam kelas pemalu nak buat pembentangan pun malu...tapi tu kisah lama..insyaAllah Alia akan berubah...

dalam kelas Alia rapat dengan my best friend la Majidah..tapi kalau dalam kelas Majidah tidur ke..buat kerja ke..Alia akan berbual dengan iza..dia rapat dengan Alia kat dalam kelas...Alia suka dengar cerita dia..sebab Alia memang suka dengar cerita orang dan Alia suka bercerita..hehe..mulut Alia ni memang becok...

what ever pown..Alia rindu sangat dengan diowang...segala kenangan manis takkan Alia lupakan..rindu sangat dekat diorang..kalau boleh diputarkan masa..Alia nak kembali di zaman itu..duduk dalam kelas dan belajar...

for my friend 5utm 2012..i miss you all so much..harap tak lupakan Alia..good luck untuk korang..semoga korang dapat mencapai kejayaan seperti yang korang impikan...doakan kejayaan Alia ye kawan-kawan...

sampai situ dulu ye..ada masa sambung lagi..bye!!!!!


Thursday, 18 April 2013

my best friend and adik angkat ku :)

Assalamualaikum..

hai semua...tak tahulah kenapa malam nie..Alia tak boleh nal lelapkan mata...Alia punyalah perah otak nak wat pe??tiba2 teringat dekat blogger Alia nie..haha..ape lagi..update blogger la kan..

hari nie..Alia nak cerita tentang someone nie..nak tahu tak siapa..jeng3x...Alia nak cerita tentang salah seorang sahabat lelaki Alia merangkap adik angkat Alia...

agak2 korang Alia nak tak sebut nama dia???haha..takpe lah..Alia taknak sebut nama dia..kalau dia malu..susah plak diri ini..hehe

Alia start friend dengan dia waktu Alia berada di tingkatan 4..hurm pendapat Alia tentang diri dia ialah,dia baik,pemalu,nak kat sekutu dengan Alia la sebab ibu dengan ayah dia orang indonesia..sama macam Alia...Alia lupa pulak tarikh kita orang start kawan sebab Alia bukan jenis pengingat tarikh..sebab tu lah sejarah B..hehe..

Alia tak sangka yang Alia akan bersahabat dengan dia..ialah memang Alia tak nafikan..Alia pemalu dalam kelas..budak lelaki dalam kelas mana berani nak tegur diri ini..bukannya nak bangga..tapi kenyataan..haha..

best jugak lah berkawan dengan dia nie sebab die nie suka menasihati orang..nasihat dia boleh diguna pakai lah..hehe..tapi bila difikir-fikirkan balik Alia rapat dengan dia disebabkan seseorang..kesian kawan Alia yang seorang nie..dia minat seseorang tapi entah lah..susah betul nak explain..haha..what ever pown memang best la kawan dengan dia nie..penghargan untuk dia..dia sahabat lelaki pertama Alia in Annur..hehe..thankz kawan...

lama jugaklah bersahabat dengan dia nie..sampai lah habiz sekolah..tapi Alia kesian dekat kawan Alia yang seorang nie..die selalu dikecewakan..tapi dengan nasihat Alia sekarang dia boleh menerima ketentuan Allah..Alhamdulillah..tapi ada satu masa tu..dia tak dapat kawal emosi dia..ada ke patut dia marah Alia..tak patut kan..tapi Alia tak kisah pown sebab Alia faham perasaan dia..Alia pown pernah lalui nya..so Alia nasihatkan dia..alhamdulillah..dia okay..

dan tahun nie..Alia ingat hari sabtu je..tarikh minta maaf lah..memang tak suka ingat..hehe..secara rasminya..dia jadi adik angkat Alia..mesti korang tertanya-tanya kan kenapa jadi adik angkat sedangkan sebaya..haha..begini ceritanya..memandangkan tarikh lahir kita orang jaraknya 3 hari je..and Alia lahir dulu barulah die..kalau dia lahir dulu of course la dia jadi abang angkat kan..tapi tak lah..Alia terpaksa lah jadi kakak sebab Alia lebih tua dari dia tiga hari...tiga hari je ea..tak lebih..lepas tu dia datang rumah Alia dengan kawan dia..waktu tu Alia segan gila..ye lah..mana pernah kawan lelaki datang rumah kan..nasib baiklah my mother baik hati and sporting..dia tak kisah..tiba2..mak Alia suka pula dengan dia disebab kan perangai dia yang baik and lemah lembut tu,bak kata mak..hormat orang tua..langsung mak Alia jadikan anak angkat dia..fuhh jeles okay..tapi Alia tak kisah pown..dia pula tanpa segan silu nya jadi kan mak Alia mak angkat dia..layan lah..asal bahagia..betul tak..haha..memang tak sangka and takde pown kat kotak fikiran nie dia boleh jdi adik angkat Alia tapi dah takdirkan..terima dengan redhalah..

dah berangkat-angkat kan..mestilah ade nama panggilan..haha..dia panggil Alia akak comel..Alia pulak panggil dia adik bucuk..okay tak..okay lah tukan..dapat mak Alia dia suruh panggil adik bulat sebab dia bulat and comel..fuhh rasa2 nya kalau panggil dia macam tu kembang kempis lah hidung dia menahan bangga..haha..takdelah..gurau je adik bucuk..jangan marah ye..

penghargaan untuk adik bucuk ialah..adik angkat lelaki pertama di annur..haha..ok tak...ok lah tu..rangking first beb..haha..

kesimpulannya..adik bucuk Alia ni baik sangat..dia seorang yang suka nasihatkan orang..suka what Alia happy dikala tension and sedih..selalu bagi semangat yang jitu juga dia suka ajuk cakap Alianasib baik Alia jenis yang tak kisah..maybe disebabkan kita orang banyak persamaan..sebab tu Alia faham keadaan dia..tapi tak tahulah Alia kalau dia faham ke tidak..hehe..

for adik bucuk..akak comel nak ucapkan thankz sebab sudi jadi sahabat akak comel merangkap adik angkat..thankz atas segala nasihat..semangat yang telah diberikan juga barang2 yang berharga..makanan..dan apa2 je lah yang adik bucuk bagi kat akak..thankz sangat2..akak comel harap kita kekal bersahabat di dunia juga di akhirat..

juga akak comel nak minta maaf kalau ade perkataan2 yang tak sepatutnya diucapkan untuk adik bucuk..akak tak de niat apa2 dan hanya untuk bergurau..sorry kalau cerita kat atas nie tak menyenangkan hati adik..nie cerita suka2 sahaja..takde niat untuk mengutuk atau yang sekutu dengannya..cuma nak ungkap masa silam..

pesanan untuk adik bucuk..belajar rajin2..semoga dapat menggapai cita2 yang diimpikan..semoga berjaya didunia dan diakhirat..jangan lupa Akak Paling COMEL didunia..hehe..

sampai situ sahaja lah cerita tentang sahabat merangkap adik angkat Alia..semoga dia tak tersinggung dengan cerita Alia nie..okaylah nanti kalau ada masa Alia sambung lagi okay..bye2!!!

Monday, 15 April 2013

berita happy buat Alia :)

Assalamualaikum...

hai semua..hari nie Alia nak bercerita tentang sesuatu yang menggembirakan hati Alia...hari nie..Alia happy sangat sebab my father langgan astro..Alia happy sangat..tiba-tiba Alia tak nak balik Indonesia..haha..happynye...sebenarnye...banyak perkara happy yang Alia lalui selepas dari hari jomheboh dekat angsana hari tu...

perkara pertama ialah..Alia beli handphone touch nokia Asha 305..tak mahal...murah je..tapi berharga sangat sebab tu Alia beli guna duit elaun plkn Alia sendiri..hehe..

yang kedua...Alia dapat beli Novel pertama Alia yang berjudul."Abah,adik nak kahwin!!!"..hehe..gatalkan Alia nie..tapi dah minatkan..nak buat macam mana lagi...

yang ketiga..Alia dapat handphone Samsung Galaxy SIII...Abah yang Alia sayang belikan...happy sangat waktu tu..Alia memang tak sangka waktu tu..macam nak menagis pun ada sebenarnya..menangis gembira gitu..haha..happy sangat lah waktu tu..Alia ingat Alia dapat gajet2 tu waktu Alia dah kerja..but not..Allah dah beri Alia rezeki yang melimpah ruah..Alhamdulillah..dan paling happy nye..waktu pemberian encet tu ialah hari perkahwinan emak dan abah yang aku sayangi sesangat-sangatnya..terima kasih Allah kerana kau panjang kan jodaoh dan umur ibu bapaku...dan terima kasih jugak dekat abah sebab dah bagi encet tu..Sayang abah <3...dan tak terlambat..selamat hari perkahwinan yang ke 21 abah and mak.. :)


muka happy kan..haha..memang happy pun...

yang keempat nie Alia pergi karnival jom masuk U..Alia happy and tak sangka sebab my best friend for ever dan Alia sayang sangat iaitu Majidah datang johor bahru demi Alia..terharu ada..kesian ada..happy pun ada...dapat jugak hang out dengan bestfriend yang sangat Alia sayangi nie..dan tidak tertinggal kawan satu taman Alia iaitu Zulaikha..and bestfriend lama Alia iaitu Nazrin..4 orang je..hehe..dalam waktu tu..

pic ni waktu kat kfc larkin..







Alia dapat beli satu lagi Novel yang berjudul "Cinta 3 Suku"...best2...


yang terakhir..abah Alia balik bagi kertas about Astro bahawa abah melanggan astro..memang happy sangat sampai melompat-lompat Alia..haha..thankz abah..akak happy sangat nie..

oklah..nanti Alia sambung cerita ya..bye!!!!



kenangan dengan kawan-kawan plkn

Assalamualaikum...

hai..da berapa hari tak update blogger ni..hehe..tiba-tiba hari ni nak imbas kenangan dekat plkn..Alia nak tayang gambar Alia with kawan-kawan dekat plkn..hehe..jom tgk!!!

kompeni Bravo...waktu nie nak pergi latihan navigasi dekat LGM..



kompeni Brvo...time nie waktu sukan antara kompeni..take pic at pantai..hehe



kompeni Bravo...time sukan jugak..statement seperti di atas...

kompeni Bravo..take picture with Komando...hehe


Brovo 12..comel-comel kan diowg nie...



Cikgu Ayong..oc Bravo..hehe..rindu cikgu..



take picture waktu berbaris untuk ke surau menunaikan solat maghrib with isyak..





Alia , khatty , nazza..take pic..saja2..hehe..comel kan..



pic nie dekat pantai belakang kem kita orang..sebelah pantai desaru...best..waktu nie..kita orang blom balik..gerak hari kedua..




my friend ..sayang sangat dekat diorg..(dari kiri) Laila,Alia,Jia Lee,Mas,Dila..



My friend Jia Lee..kawan cina yang paling rapat..hehe



rindunye ngn diowg..huhu



My best friend at kem..Siti Masliayana..


haha..cuba tengok muka diorang..geram tol kan..haha

rindunya dengan diowg..harap-harap dapat jumpa lagi di lain waktu dan hari...
manalah tahu kalau kalau satu universiti..hehe..
ok lah..sampai situ je..
lain hari..cerita lagi...bye2.!!!



Wednesday, 10 April 2013

memori,kenangan,perkara buruk dekat plkn :)

Assalamualaikum...

hai..hari nie Alia nak sambung cerita tentang plkn...kali ni Alia perasaan,moment yang Alia tak boleh nak lupakan...

Alia rasa happy sangat bila dapat join kem plkn...lagi-lagi dekat desaru..memang best sebab dekat dengan pantai...angin die tu..segar sangat...maklumlah angin lautkan...tapi kalau panas..hanya Allah je lah yang tahu macam mana panasnya kat situ...

first of all..Alia nak cerita perkara or aktiviti yang membuatkan Alia rasa happy and Alia nak lagi join aktiviti..yang pertamanya ialah explorace waktu kelas kenegaraan..aktiviti tu memang best...menguji kesabaran dan mental kita...seterusnya kembara halangan..memang best gila..tapi yang tak best nye tangan Alia luka sebab ade satu halangan tu..Alia tak lepas..4 kali cuba tapi tak lepas juga..disebabkan banyak sangat percubaan yang Alia lakukan..akibatnya tangan Alia luka..it's okay..bagi Alia tu satu kenangan..Alia takkan lupakan..

seterusnya Alia masuk kawad..tapi yang best nye..waktu first2 masuk..muka Alia takdelah hitam mana..bila buat latihan kawad satu hari je...Ya Allah..hitam nye muka Alia nie..belang die kelihatan terserlah sangat..haha..nie pown belum hilang lagi tau..huh bila nak putih balik pun tak tahu lah..

ha!!dekat kem tu..kita orang ada aktiviti luar..nama dia khidmat komuniti...khidmat komuniti kita orang dua kali...yang pertama kita orang gotong royong...yang kedua kita orang melawat orang kurang upaya(oku)atau dengan nama lain kanak-kanak istimewa...komuniti pertama best jugak..tapi yang sedihnya kita orang ajk memasak..so peluang untuk masuk kamera memang tipis...haha..what ever pown memang best jadi ajk masak...kita orang tak berpanas..hehe..waktu masukkan makanan dalam polistrin..air liur nie menelan je..mana tak nya..tengok makanan kan...sungguh sedap...komuniti yang kedua..kita orang pergi melawat kanak-kanak istimewa..best sangat...waktu khidmat komuniti yang nie..Alia join permainan kerusi beracun..ala main acah2 je..tak menang pown..rasa-rasanya kalau main betul2..menang okay...haha...aktiviti yang kita orang jalan kan kat situ memang best..tapi adalah part sedih..part sedih nye waktu warga kat situ nyanyi lagu nie"TIDAK KU MINTA,LAHIR KEDUNIA,TIDAK KU DUGA CACAT BEGINI.."sedih sangat waktu diowg nyanyi lagu tu..macam nak jatuh air mata nie..dalam masa yang sama Alia bersyukur sebab Allah jadi kan Alia seorang manusia yang takde cacat cela nye..Alhamdulillah...

seterusnya aktiviti berenang..ha!!aktiviti nie memang menyeronokkan..kita orang dapat berendam dalam air tu...yang tak bestnyer..sekejap sangat waktunya...tak puas ok..but it's ok..lain kali kita pergi Legoland..berkampung dekat situ...haha...

setrusnya ialah majlis penutup..majlis ni rasa happy pown ade..rasa sad pown ada...tapi memang lah..mengigil kaki nie..mana taknya..kalau boleh satu jam kita orang berdiri..huh..penat...dengan panas nya..lagi satu..air peluh tu mengalir ibarat kita mandy peluh tau..huh..dekat plkn tu je la Alia mandi peluh..kenangan itu semua..hehe

last sekali ialah malam bbq dan seribu satu kenangan..Alia suka sangat malam tu..tapi Alia sebak jugak sebab malam tu malam terakhir bersama kawan2 Alia..malam tu kita orang makan bbq..yg penting gemuk lah..hehe...lepas tu ade pertandingan karoakae..and karaokae suka2..ingatkan nak menyanyi..tapi Alia sedar suara Alia takde la sedap mne..sesuai nyanyi kat dalam bilik air jerk...haha...yang penting malam tu adalah malam kenangan yang tak boleh Alia lupakan..

perkara yang sedih pulak..hurm..sepanjang kem tu..aktiviti yang menyedihkan ialah Alia tak dapat masuk kawad senyap..itu memang sedih...tapi Alia dapat sijil..oklah tu..takpe lah..Alia redha..bagi Alia tu bukan rezeki Alia..btul tak...??

penat betul taip panang2 nie..hehe...ok la..Alia stop dulu ye..nanti Alia sambung lagi..bye!!!!


Tuesday, 9 April 2013

story about plkn 4 :)

Assalamualaikun...

kita sambung lagi ea cerita nie...dulu waktu belajar dekat kelas cb (plkn) cikgu ada ajar kalau dia sebut "hai" kita sebut "hello" kalau die sebut "hello" kita sebut "hai" kalau die sebut "hai hai hello" kita sebut "hello hello hai"...memang best kalau main-main jawab benda tu...

hari tu Alia cerita tentang pembelajaran Alia didalam kelas atau dengan nama lain Multiskill (indoor)..hari ni Alia nak cerita tentang aktiviti fizikal (outdoor)..antara multiskill and fizikal...Alia lebih suka kelas fizikal...tak serabut kepala otak ni...

dalam kelas fizikal Alia belajar cara-cara tengok kompas...cara-rawat pesakit yang kecemasan dan macam-macam lagi..ada salah satu aktiviti ni kita kena bawak air dalam baldi..kena guna satu alas..25 orang kena ada dalam alas tu dan kita orang tak boleh jejak mana2 selain alas tu...aktiviti ni memang mnyeronokkan...best giler...haha

selain itu,dalam aktiviti fizikal Alia join masuk hutan,belajar berenang,dan sebagainya..memang seronok sangat...

selepas belajar tentang fizikal...kita orang ni kira ada ujian lah..nama dia wirajaya..aktiviti nie merangkumi semua..dari aspek keselamatan,buat khemah,pangkalan,hiasan,masakkan,semuanya lah...aktiviti ni memang best gila...

aktiviti yang Alia paling suka ialah kembara halangan,tali rendah dan tali tinggi...

Kembara halangan ni contohnya panjang dinding..jadi buaya..mcm tu la...

tali rendah nie aktiviti dia berkaitan penyelesaian masalah..

tali tinggi pula main flying fox...

waktu kembara halangan...Alia lepas semua halangan kecuali monkey bar..sampai tangan Alia luka gara-gara berusaha nak lepasi monkey bar tu...asal sampai tengah jatuh...geram tol..what ever pun memang best sangat...

tali rendah pun best juga...mula-mula kita orang kena main satu permainan..kita orang ni ibarat dekat kapal tetanic yang karam...so kita orang kena selamat kan diri...ade 4 tayar kat situ so kita orang yang jumlah nye 23 orang kena masuk kat 4 biji tayar tu tanpa jatuh seorang pown...ok la memang berjaya...lepas tu kita orang kena berdiri atas sebatang paip yang memang besar..tu pown best..lepas tu kita orang kena melalui tali yang halus...ada caranya lah..memang best...tak tipu..

and last sekali tali tinggi...yang ni Alia memang sedih sangat sebab tak dapat main...tiba-tiba tali kabel tu putus...memang terkilan gila...tapi nak wat macam mana kan..tak ada rezeki namanya...

Alhamdulillah kebanyakkan aktiviti yang Alia jalani memang menyeronokkan...

nanti Alia sambung lagi ye...tinggal dulu...bye!!!!     

Monday, 8 April 2013

story about plkn 3 :)

Assalamualaikum...

hai...kita sambung story about plkn okay...

masa Alia kat plkn...Alia kenal dengan ramai kawan-kawan...best..kawan-kawan satu dorm dengan Alia baik sangat..dia orang sporting..faham...kita orang memang rapat sangat..macam big family gtue...

Wktu Alia dekat plkn...Alia belajar macam-macam...first sekali Alia masuk kelas CB...CB tu ialah character bulding atau dengan nama bahasa melayunya Pembinaan Karakter..Alia kelas yang ke 4 atau nme kelas nya cb4..dalam kelas ni Alia belajar tentang untuk menjadi diri sendiri dan orang lain...dalam kelas tu juga..Alia bermain dengan bermacam macam permainan..memang seronok sangat dan yang paling seronok ialah Alia belajar jungle bola...memang best sangat...

lepas kelas CB..Alia masuk ke kelas MBK...maksudnya Modul Budaya Kerja..dekat dalam kelas ni Alia belajar cara-cara untuk mencari pekerjaan,mengambil seseorang itu pekerjaan..dan cara kita membuat sesuatu produk supaya laku dipersada dunia...dan kenangan manis dalam kelas ni ialah Alia and group menang danlayak menjual produk kami keseluruh dunia...Alhamdulillah...dalam kelas nie juga Alia belajar cara buat origami burung...memang best sangat...

lepas kelas MBK..Alia melangkah ke kelas PKRS..atau nama panjangnya Pendidikkan Kesihatan Reproduktif Sosial...kalau yang ni Alia tak boleh lah nak cerita..you all kena masuk sendiri...hehe

lepas itu Alia melangkah ke kelas AADK..kelas ni berkaitan dengan Dadah..so kita orang belajar pasal dadah and cara pencegahannya..

lepas tu Alia belajar pasal KN..Kn tu Kenegaraan...kelas nie memang best...kita orang belajar cara-cara nak mentadbir negara..membina negara..kita orang juga rasa macam mana sesebuah negara itu dijajah..dan bertapa susahnya kita orang nak minta kemerdekaan...yang penting kelas kenegaraan ni memang the best...

dan akhirnya sampai lah ke kelas terakhir iaitu kelas sastera...sastera ni pown best juga..kita orang belajar sajak...seloka...pantun...and sebagainya...siap ade pertandingan lagi...huhu...

lupa nak explain..kat mana-mana kem mesti ada kompeni Alpha,Bravo,Charlie,Delta...

Alia kompeni Bravo..dan kat kem plkn..kita ada 2 kelas outdoor dan indoor..outdoor tu fizikal yang berkaitan aktiviti lasak...indoor tu multiskill yang berkaitan dalam kelas...

ok lah...nnty Alia sambung lagi ea...bye!!!!  

Sunday, 7 April 2013

story about plkn 2 :)

Assalamualaikum...

okay...kita sambung cerita story about plkn :) Akhirnya Alia sampai di Desaru Kota Tinggi...sampai je dekat Kem PLKN Desaru Gerakhas..Alia turun dari bas tu..ambil bag and dengar taklimat dari staf pengurusan dan jurulatih...lepas habis taklimat..Alia lapor diri sekali lagi dan check up tentang kesihatan..waktu check kesihatan,Alia malu sangat..nak tahu sebab ape???waktu tu kan Alia pakai t-shirt and skirt labuh kan...adalah salah satu staf pengurusan nie...lelaki tau..dia tanya "baru balik dari jalan-jalan ke???"Alia malu gila...Alia tak tahu nak cakap apa..Alia anggukkan kepala je...memang malu gila lah...

lepas check kesihatan..Alia pergi ambil cadar and selimut..and pergi masuk asrama wirawati...cari dorm...sebenar nya..Alia tak tahu nak cari dorm macam mana...lepas tu ada la satu kawan ni..dia kata Alia satu dorm dengan dia...sumpah Alia tak tahu apa-apa...Alia ikut je la..tahu-tahu...Alia salah dorm...dorm sebenar Alia B12..Alia masuk dorm B12..macam tak malu pulak kan..tapi Alia selamber je..wat tak tahu..buat2 blurr gitu...

lepas dah masuk dorm tu...Alia memang lepakgila...penat sangat...baru jerk nak tidur..ade orang datang panggil suruh ambil barang-barang logistik...contoh barang-barang logistik ialah:










 itulah antara barang-barang yang Alia dapat...best sangat dapat pakai barang nie...rasa macam smart gitu..hehe...selepas itu bermula lah kisah hidup Alia sebagai pelatih plkn kem Desaru Gerakhas...macam-macam Alia belajar dekat situ...dan lagi satu..

itu nombor badan atau dengan nama lain nombor indeks...nombor tu wajib dipakai walau kat mana pun Alia berada..staf dekat kem tu takkan panggil nama kita...tapi mereka panggil nombor badan kita..

B12 tu maksudnya dorm yang kita duduki..11 tu pulak nombor giliran kita...kira nombor loker and katil lah...

ok lah...nanti Alia cerita lgi okay...bye!!!



 

story about plkn 1 :)

Assalamualaikum...

kali ni Alia nak cerita pasal PLKN... dari awal sampai akhir...dengar betul-betul ea..sampai habis tau...

dulu waktu sekolah rendah Alia nak sangat masuk PLKN...bila masuk zaman sekolah menengah...tetiba tak nak pulak...waktu tingkatan 5 (2012) Alia biasa-biasa saje..nak pergi pun ye...tknk pergi pun ye...

Akhirnya tibalah bulan puasa..tak silap lah...kawan-kawan Alia say tahniah dekat Alia sebab dapat masuk plkn...waktu tu hati Alia ni rasa happy pun ada...rasa sad pun ada...happy bila dapat masuk plkn utk mnimba ilmu..sedih sebab tak dapat cuti lama...macam tu lah waktu mula-mula dapat tahu Alia dapat masuk plkn...

itu baru dapat tawaran...tempat dan kumpulan nya belum diumumkan lagi...cita-cita Alia nak masuk jauh sikit..macam kat pahang ke...melaka ke...kan..tapi tak ada rezeki Alia untuk pergi jauh...sebab pada tarikh 1 atau 2 bulan 12..Alia check kat internet yang Alia dapat kat Desaru...ni keputusan yang Alia Check dekat internet...

********************************************************************

 

Penempatan Program Latihan Khidmat Negara Kumpulan 1 Siri 10/2013

NAMA
:
SHARIFAH NORHAZLINA BINTI S HASSAN 
 NO KP
:
950703015938 
ALAMAT                                      :   NO 83,JALAN SEPAKAT 3,TAMAN JAYA SEPAKAT

POSKOD                                      :   81400

BANDAR                                     :   SENAI

NEGERI                                       :  JOHOR

KUMPULAN
:


PUSAT BERKUMPUL                :   TEMPAT LETAK KERETA STADIUM KULAI, JOHOR
  
NEGERI PUSAT                          :   JOHOR
BERKUMPUL
  
TARIKH LAPOR                        :   05-JAN-2013

MASA LAPOR                            :   9:30 PAGI 

ALAMAT KEM                             :    BANDAR PENAWAR
                                                           P.O BOX 20
                                                           TANJUNG PENAWAR
  
POSKOD KEM                            :    81900

BANDAR KEM                            :    KOTA TINGGI

NEGERI KEM                              :    JOHOR 

*******************************************************************************
 ha!!!tu baru dari internet...belum lagi surat kan...okay kita sambung cerita...lepas habis paper last dan selepas 2 minggu Alia dapat surat dari jabatan latihan khidmat negara...lemah betul bila postman tu minta tandatangan..tapi apa boleh buatkan...tandatangan je la...lepas postman tu da blah..Alia pun buka lah..fuyoo!!!banyak betul borang yang Alia kena isi...sabar je lah...

Dan akhirnya sampailah waktu nya Alia pergi ke tempat yang disebutkan...waktu lapor diri dekat stadium kulai tu...nak tahu tak Alia pakai baju apa???Alia pakai skirt dan baju t-shirt..and yang paling memalukan..Alia seorang saja yang pakai skirt..yang lain semua pakai seluar..Alia okay je..buat tak tahu...
lepas lapor diri..Alia pun naik bas dan meninggalkan perkarangan kulai untuk terbang ke Desaru Kota Tinggi...sampai situ dulu Alia bercerita..nanti Alia sambung lagi okay...bye!!!! 

Saturday, 6 April 2013

Cikgu ku sayang :)

Assalamualaikum...

hai...kali ni Alia nak cerita tentang cikgu yang paling Alia sayang...nama dia Cikgu Liza...Cikgu Liza ajar Alia subjek prinsip perakaunan...Alhamdulillah..berkat Cikgu Liza ajar Alia,Alia dapat A dalam subjek prinsip perakaunan...

Alia memang minat sangat belajar akaun ni...tapi waktu spm dulu..Alia tak target pun prinsip perakaunan Alia akan dapat A..tapi bila dapat je result spm,Alia tengok result Alia dapat A dalam prinsip perakaunan,Alia happy sangat...terus Alia jumpa Cikgu Liza..ucap thankz dekat dia sebab dah ajar Alia subjek sehingga Alia dapat A..

Cikgu Liza just cakap tahniah and tanya lah pasal lepas ni Alia hendak ambil course apa...mestilah Alia nak course akaun kan...

kebetulan waktu aku cakap dengan Cikgu Liza...Cikgu Fazilatul Ashima,sahabat Cikgu Liza,dia ajar perdagangan...dia cakap dengan Alia hendak tengok keputusan spm,Alia pun bagilah..terus Cikgu Fazi tengok keputusan perdagangan..kebetulan perdagangan Alia hanya dapat C+... lepas tengok result cikgu cakap Alia ngelat...Alia ketawa and cakap lah dekat cikgu yang Alia hanya mampu setakat itu...

lepas jumpa Cikgu Liza aku tolong sahabat karib aku Majidah untuk apply upu...tengah apply punya apply..dengar la nama Alia disebut...rupa-rupanya Cikgu Liza..Alia tak sangka cikgu bagi RM50...memang tak sangka...tapi alhamdulillah...Alia ucap terima kasih banyak-banyak dekat Cikgu Liza sebab dah ajar Alia..TERIMA KASIH CIKGU!!!!

duit ni kenangan antara Alia dan Cikgu Liza...:)

keputusan spm ku :)

Assalamualaikum..

dah lama betul saya tak update blog ni..kali ni muncul kembali untuk menceritakan tentang keputusan SPM Alia...

nak tahu tak Alia dapat berapa...Alhamdulillah...dengan rezeki yang Allah bagi dekat Alia...Alia dapat 2A 2A- 2B+ 1B 1C+ 2D

Alhamdulillah...tapi bahasa inggeris Alia D so susah sikit nak apply universiti...tapi Alia tetap mohon juga..mana la tahu rezeki Alia kan..hanya Allah sahaja yang boleh tentukan..kita sebagai hamba hanya merancang...

Dan Alhamdulillah abah n emak Alia happy dan tak sangka yang Alia dapat keputusan begitu..maybe bagi orang yang pandai dan yang mencapai keputusan straight A dalam setiap peperiksaan..tapi bagi Alia itu keputusan yang cukup membanggakan..sebab Alia nak kata pandai..tak la pandai sangat..biasa-biasa sahaja..tapi alhamdulillah dengan usaha Alia dan Allah memprkenankan usaha Alia dapat lah keputusan yang boleh dikatakan cemerlang...

semoga kecemarlangan Alia semakin emerlang dari hari ke sehari..juga Alia berdoa semoga Alia dapat melanjutkan pelajaran ke universiti and course yang Alia nak...doakan ye kawan-kawan..Alia doakan kawan-kawan juga supaya berjaya didunia dan di akhirat...AMIN!!!!!